viernes, 5 de marzo de 2010

Alternatives al capitalisme: l'autogestió a debat




En el marc del centenari de la CNT-AIT (1910-2010), es celebraran a Barcelona unes jornades titulades “Alternatives al capitalisme: l’autogestió a debat”. Aquestes jornades es desenvoluparan durant el mes d’abril de 2010. Els continguts s’estructuraran en tres blocs de ponències, un teòric, un altre històric i un altre més ampli, de caràcter actual.



En el bloc teòric s’han programat ponències que aborden el funcionament del sistema capitalista prestant una atenció especial a un moment de crisi econòmica i social com l’actual. Es tractaran així mateix propostes anarcosindicalistes davant la crisi econòmica. Aquesta perspectiva teòrica es completa amb una sèrie de ponències que ofereixin una visió àmplia de la literatura econòmica i social relacionada amb models de socialisme i comunisme llibertari.

El bloc històric pretén exposar dos models forts d’alternativa al sistema capitalista. D’una banda, el de les col·lectivitzacions anarquistes durant la guerra civil espanyola (1936-1939), per això s’inclouen ponències que expliquin el seu funcionament a les diferents zones on es van implantar (Catalunya, País Valencià, Aragó, Castella i Andalusia). D’altra banda, s’oferirà una explicació del model de cogestió iugoslau (1950-1990) amb l’objectiu de valorar aquesta experiència tant des del prisma d’un possible model de desenvolupament per a països empobrits, com a partir dels límits al socialisme imposats pel pla, el mercat i el partit únic, juntament amb una visió estrictament llibertària de tot el procés.

Amb el bloc actual es pretenen mostrar les diferents experiències organitzatives que lluiten contra el capitalisme avui dia des de coordenades autogestionàries. En aquest sentit s’inclou la participació de la CNT-AIT (aspecte laboral i socioeconòmic) així com d’altres organitzacions anarquistes específiques (aspecte sociopolític), alguns models de cooperatives amb una perspectiva transformadora (aspecte laboral i socioeconòmic de gestió) o ateneus i centres d’estudis (aspecte cultural). Tenen cabuda finalment les iniciatives vinculades a àmbits locals i municipals, com les d’ocupacions de centres socials i habitatges, el municipalisme o les assemblees de barri (aspecte local-polític). Finalment, des d’un punt de vista geogràficament (i en alguns casos també temàticament) més ampli, es tracten casos actuals d’altres llocs del món com són els moviments socials a Amèrica Llatina, Chiapas, Brasil (Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra, MST), Argentina (empreses recuperades pels seus treballadors), Veneçuela i Grècia.




PROGRAMA




DIVENDRES 9 D’ABRIL. Sistema capitalista: explotació, conflicte i destrucció.

- 16:00. Presentació de les jornades. CNT Barcelona.

- 16:15. On estem en la crisi?. Miren Etxezarreta. Economista, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant 35 anys i membre del Seminari d’economia crítica TAIFA.

- 17:30. El capitalisme avui: crisi o enfonsament? Algunes consideracions. Toni Castells. Economista.

- 18:45. Propostes anarcosindicalistes davant la crisi econòmica. Gaspar Fuster. Professor d’Economia a Secundària i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.

- 20:00. Debat general i conclusions.




DISSABTE 10 D’ABRIL MATÍ. Estudis sobre autogestió i models de socialisme i comunisme llibertari (I).

- 10:00. Socialisme i comunisme llibertari en el pensament econòmic fins a 1939. Lluís Rodríguez Algans. Economista i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió ICEA.

- 11:15. Autogestió, un debat actual: planificació participativa o reconceptualització del mercat. Endika Alabort Amundarain. Professor d’Economia a la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea i membre d’ Ekonomia Zientzia eta Autogestioaren Institutua – ICEA.

- 12:30. Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió: estudi i suport tècnic per a l’autogestió generalitzada. Membres d’ICEA.

- 13:45. Debat general i conclusions.




DISSABTE 10 D’ABRIL TARDA. Estudis sobre autogestió i models de socialisme i comunisme llibertari (II).

- 16:00. Economia de la llibertat: creació d’una vida plena per tots (es comptarà amb traducció simultània). Jon Bekken. Membre del col·lectiu editorial d’Anarcho-Syndicalist Review, Ex Secretari General-Tresorer d’Industrial Workers of the World.

- 17:15. La Democràcia Inclusiva com a projecte polític per a una nova síntesis llibertària: fonaments i proposta de estructura social i transició (es comptarà amb traducció simultània). Takis Fotopoulos. Filòsof polític i ex catedràtic d’Economía de la Universitat North London (Regne Unit) on va ensenyar Economía Política durant 20 anys. Ha estat editor de la revista teòrica Democracy & Nature, The International Journal of Inclusive Democracy des de 1992 i fundador del moviment de Democràcia Inclusiva.

- 18:30. Planificació anarquista per a les economies del segle XXI: una proposta (es comptarà amb traducció simultània). Robin Hahnel. Professor Emèrit de l’American University, on va ensenyar Economia Política durant 33 anys. Actualment és Professor Visitant a la Portland State University. Creador amb Michael Albert del model econòmic denominat Participatory Economics, PARECON (Economia Participativa).

- 19:45. Debat general i conclusions.




DIVENDRES 16 D’ABRIL. Col·lectivitzacions anarquistes durant la Guerra Civil espanyola 1936-1939 (I).

- 16:00. Antecedents històrics i aspectes socials de la Guerra Civil. Paco Madrid. Historiador.

- 17:15. De cara contra l’Estat: la revolució de 1936 i el col·lectivisme agrari a Catalunya. Marciano Cárdaba. Historiador. Investigador dels factors socials, econòmics i polítics de les col·lectivitzacions agràries a Catalunya (1936-1939)

- 18:30. Les transformacions col·lectivistes en la indústria i els serveis de Catalunya (1936-1939). Toni Castells. Historiador.

- 19:45. Debat general i conclusions.




DISSABTE 17 D’ABRIL MATÍ. Col·lectivitzacions anarquistes durant la Guerra Civil espanyola 1936-1939 (II).

- 10:00. Les col·lectivitzacions agrícoles a Aragó (1936-1939) entre revolució i reacció. Walther L. Bernecker. Catedràtic d’Història a la Universitat Erlangen-Nürnberg d’Alemanya.

- 11:15. Cop d’estat, guerra i transformacions socials a Andalusia i Castella (1936-1939). José Luis Gutiérrez Molina. Historiador. Investigador en història social contemporània, especialment la d’Andalusia.

- 12:30. Col·lectivitats al País Valencià. Acabant amb els tòpics típics. Manuel Vicent. Historiador i arxiver.

- 13:45. Debat general i conclusions.




DISSABTE 17 D’ABRIL TARDA. Iugoslàvia 1950-1990.

- 16:00. El desenvolupament desigual com a límit dels processos d’autogestió. El cas Iugoslau. Ramon Franquesa. Professor d’Economia Mundial a la Universitat de Barcelona (UB). Investigador en gestió de recursos naturals renovables i en Economia Social i processos d’organització econòmica no capitalistes.

- 17:15. L’autogestió iugoslava i les restriccions imposades pel pla, el mercat i el partit únic: és la supressió de les institucions la solució? (es comptarà amb traducció simultània). Catherine Samary. Professora i investigadora experta en les transformacions iugoslaves i d’Europa de l’Est; activista a diverses xarxes internacionalistes.

- 18:30. L’autogestió iugoslava. Una perspectiva anarquista (es comptarà amb traducció simultània). Andrej Grubacic. Historiador i Sociòleg anarquista. Investigador en temes d’anarquisme i d’història dels Balcans. Membre d’Industrial Workers of the World.

- 19:45. Debat general i conclusions.




DIMARTS 20 D’ABRIL. Models organitzatius com a alternativa al capitalisme: anarquisme i anarcosindicalisme.

- 16:00. CNT: sindicalisme per a la transformació social. Genís Ferrero. Membre de CNT Barcelona.

- 17:15. Organitzacions llibertàries: Federació Anarquista Ibèrica (FAI), Federació Ibèrica de Joventuts Anarquistes (FIJA), Federació d’Estudiants Llibertaris (FEL).

-18:45. Federació Anarquista Uruguaia. Anarquisme especifista, acció directa anarquista: per la construcció del Poder Popular. Mario Remedios. Secretari de Relacions de la FAU. Militant de l’Ateneu Germinal al barri Vila Colón (Montevideo).

- 20:00. Debat general i conclusions.




DIMECRES 21 D’ABRIL. Models organitzatius com a alternativa al capitalisme: cooperativisme i municipalisme.

- 16:00. L’economia solidària, embrió d’una nova economia? Jordi García Jané. Cooperativista, docent i escriptor sobre temes relacionats amb l’economia solidària i les alternatives socials en general.

- 17:15. Cooperatives: producció, finances i consum. Mol-Matric, Coop57 i Germinal.

- 18:45. Municipi llibertari en el camí de l’autogestió. Manel Aisa. Historiador. Assemblea del Barri de Sants. Mireia Roselló.

- 20:00. Debat general i conclusions.




DIJOUS 22 D’ABRIL. Models organitzatius com a alternativa al capitalisme: anarquisme, cultura i moviments socials.

- 16:00. Ocupacions d’habitatges i centres socials. Jesús Rodríguez. Activista del moviment okupa.

- 17:15. Ateneus Llibertaris: Ateneu Enciclopèdic Popular i Ateneu Llibertari de Sants. Xavier Oller, historiador i Soci@s.

- 18:45. Centres d’Estudis Llibertaris: Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes (Barcelona), Centre d’Estudis Llibertaris Federica Montseny (Badalona), Centre d’Estudis Llibertaris Francesc Sàbat (Terrassa), Fundació Anselmo Lorenzo (Madrid). Soci@s.

- 20:00. Debat general i conclusions.




DISSABTE 24 D’ABRIL MATÍ. Experiències actuals (I): Moviments socials a Amèrica Llatina, Chiapas i Brasil.

- 10:00. Moviments socials a Amèrica Llatina: amb el progressisme hem topat. Raúl Zibechi. Pensador-activista, docent i investigador en moviments socials, periodista i analista internacional de la Jornada (Mèxic) i Brecha (Uruguai).

- 11:15. La rebel·lió indígena de Chiapas. Comitè de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista.

- 12:30. Moviment Sense Terra de Brasil: la lluita per la terra, la Reforma Agrària i una societat més justa. Maria Carballo. Antropòloga i membre del Comitè de Suport al MST de Barcelona des de l’any 1996.

- 13:45. Debat general i conclusions.




DISSABTE 24 D’ABRIL TARDA. Experiències actuals (II): Argentina, Veneçuela i Grècia.

- 16:00. De la crisi a l’autogestió: orígens i perspectives de la recuperació d’empreses a Argentina. Luis Buendía. Economista, investigador pre doctoral de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.

- 17:15. Imperialisme, reforma social, poder popular a Veneçuela. Luis Baños. Militant llibertari actiu en processos d’organització, formació i lluita popular en el mitjà rural i la ciutat. Historiador i integrant de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.

- 18:30. Rastrejant l’antagonisme social i el moviment anarquista-antiautoritari a Grècia. Companys anarquistes de Grècia.

- 19:45. Debat general i conclusions.

- 20:15. Tancament de les jornades. CNT Barcelona.

No hay comentarios: