miércoles, 28 de abril de 2010

L'Estat Espanyol segueix al capdavant de la sinistralitat laboral a la Unió Europea.


28 d'abril. Dia mundial sobre la seguretat i la salut al treball

· En 2009 es van produir 605.073 accidents laborals (632 mortals).

· L'augment de l'atur, una de les raons del descens d'accidents.

Demà 28 d'abril es celebra el Dia mundial de la seguretat i la salut en el treball, o com preferim denominar-lo des de les organitzacions que, com la CNT, vam propugnar un canvi social, el ?dia en memòria dels treballadors?, és a dir, aquell que recordem a qui han mort a les mans d'aquest desaforado capitalisme que no repara en vides mentre la roda dels seus beneficis segueixi donant voltes.
I és que, encara que no apareguin grans titulars sobre elles en els mitjans, les xifres sagnen: segons les estimacions de la pròpia OIT...
-Cada dia, al món moren una mitjana de 5.000 persones a causa d'accidents o malalties en el treball, això equival a un total d'entre 2 i 2,3 milions de morts relacionades amb el treball. D'aquesta xifra, uns 350.000 són accidents mortals i entre 1,7 i 2 milions són malalties mortals.
-A més, cada any els treballadors sofrixen uns 270 milions d'accidents que causen absències de més de 3 dies al treball i uns 160 milions de malalties no mortals.
-Al voltant del 4% del PIB mundial es perd amb el cost de les baixes, les morts i les malalties en forma d'absències al treball, tractaments i prestacions per incapacitat i per defunció.
-Les substàncies perilloses maten a uns 438.000 treballadors a l'any, i es calcula que un 10% de tots els càncers de pell són atribuïbles a l'exposició a substàncies perilloses en el lloc de treball.
I tot això succeeix no al tercer món sinó aquí mateix, als nostres propis centres de treball. Segons dades del propi Ministeri de Treball, a Espanya es van produir 605.073 accidents en el treball (632 mortals) el passat 2009. El nombre total d'accidents registrats durant l'any passat suposa una disminució d'un -27,0% pel que fa a l'anterior periòde anual considerat. Es produeïx un descens global del nombre d'accidents greus del -28,2%, i mortals d'un -23,9% en el període interanual considerat.
Però aquestes xifres, que en principi podrien semblar positives, poden no ser-ho tant si prenem en consideració la disminució de la població activa. O el que és el mateix: el descens d'accidents es deu, en bona mesura a l'augment de l'atur. És a dir, que si hi ha hagut menys sinistralitat no és perquè s'hagin posat remeis o perquè la Inspecció de Treball estigui posant mà a les empreses, no; el que ha succeït és que la població activa ha baixat de manera considerable i, per tant, hi ha menys persones exposades a patir un accident.
A més, l'atur fa créixer el treball informal i els casos d'accidents o malalties professionals que succeïxen entre els treballadors no donats d'alta en la Seguretat Social, no són notificats. Per si no fos poc, algunes formes d'organització del treball creen condicions per al desgast psíquic, deixant al treballador vulnerable als problemes de salut que la Previsió Social no reconeix. Tenint en compte de tot l'anterior hem de ser molt escèptics de les xifres oficials. I àdhuc amb elles, les dades nacionals segueixen sent molt majors que les dels països del nostre entorn i Espanya segueix copant els primers llocs de sinistralitat dintre de la UE.
Com organització que promou un canvi social profund denunciem la situació actual d'una patronal més ocupada a flexibilitzar les nostres condicions laborals i abaratir l'acomiadament, -fets directament relacionats amb la sinistralitat laboral- que en la salut dels seus treballadors i d'un govern al que, davant tals fets, només se li ocorren mesures que aprofundeixen en la precarización de l'ocupació tal com demostren les últimes propostes de reforma laboral.
Per tant, des de CNT, igual que des de la resta d'organitzacions que componen la AIT (Associació Internacional de Treballadors), estem realitzant una àmplia campanya internacional de denúncia i sensibilització dirigida a la pròpia classe treballadora, ja que si realment volem posar fi a aquesta xacra no podem esperar res dels governs o patronals de torn.

No hay comentarios: